søndag den 27. oktober 2013

Nikort - Sara Gotfredsen


I spillet Nikort benytter man alle kort i et kortspil med værdien 1 til og med 9. Det gælder så for eleverne om, at få så mange kort som muligt, dette gøres ved, at man tager de kort der tilsammen giver summen 10.  Et eksempel kunne være 2+3+5, 7+3 eller 5+5.


Da jeg afprøvede spillet med en gruppe elever fra 3. Klasse så det således ud:


Det vil her være muligt for eleven at tage 6+4.

Eleverne får i dette spil mulighed for at træne deres additionsevne, da de skal addere værdien på de kort de vælger. Samtidig får eleverne kendskab til tiervenner. Spillet kan være med til at øge elevernes talforståelse, da spillet går ud på, at man ser sammenhængen mellem tallene, fx 10 er ikke bare 10, men kan samtidig være 3+7 eller, 4+1+2+3.
Under spillet fandt eleverne hurtigt ud af, at det ikke kunne betale sig at tage alle de små kort først, fx 2+1+3+4 (hvis denne kombination lå på bordet), for så ville alle de kort med store værdier være tilbage og dermed havde man ikke længere mulighed for at vinde disse kort.
Enkelte grupper prøvede at spille med, at man kun måtte tage tiervenner, for at se hvor hurtigt man kunne køre hele bunken igennem, men her fandt de ud af, at de ikke vandt med lige så mange kort, som hvis man måtte tage lige præcis de kort man ville.  

Eleverne synes at spillet var sjovt, men en smule nemt, hvilket fortæller mig at sværhedsgraden var for lav til enkelte af eleverne. Selve spillet gik stærk og mange af grupperne nåede at spille kortbunken igennem mange gange. 

Jukebox - Sara Gotfredsen


Jeg har i praktikken afprøvet spillet Jukebox med en gruppe elever fra 3. klasse.
Spillets sværhedsgrad passede eleverne fint, og arbejdsmoralen fra eleverne var høj.

Selve spillet:
To spillere, en spilleplade, 2x10 brikker (to forskellige farver), 2 ringe.

Spilleplade:   
       












Spillet handler om, at man to og to spiller mod hinanden. Det gælder for hver spiller om, at få tre på stribe. Man rykker rundt på pladen ved at have to ringe liggende på tallene 1-6 som står i bunden af spillepladen. Disse ringe benyttes til at bestemme hvor på spillepladen man må placere sine brikker. Hvis jeg fx vælger 3 og 5, skal jeg addere de to tal og placere en brik på et felt med tallet 8. Spiller 2 må nu rykke én af ringene til et nyt tal på rækken 1-6, og får dermed værdien på et nyt felt hvor spiller to skal placere sin brik.
Spillet fortsættes til en af spillerne har tre på stribe.

Eleverne som afprøvede spillet, synes at det var sjovt. Enkelte af eleverne synes samtidig at det var en smule svært, når de kun måtte flytte en ring af gangen, for det betød, at man ikke altid kunne få det felt man gerne ville have, da man ikke kan vælge de samme tal to gange i træk.
En anden udfordring som få af eleverne omtalte var, at det kunne være svært, at udregne hvad 5+6 blev, men med hjælp fra modspillere blev dette problem løst meget hurtigt.

Alt i alt fungerede spillet godt og eleverne var glade og aktive. Aktiviteten tog ca. 20 minutter og her var der enkelte af grupperne der selv udfordrede spillet ved at prøve og undersøge, om man kunne spille med fire på stribe.